Πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, Κυκλοφορούν τα λεωφορεία – Στα σκαριά όμως νέος φορέας συγκοινωνιών απο το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Καταβλήθηκαν στους λογαρισμούς των εργαζομένων του ΟΑΣΘ,οι μισθοί Οκτωβρίου και Νοεμβρίου από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών,και έτσι τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν κανονικά σήμερα Τετάρτη ,και έτσι απομακρύνεται το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει οι συνδικαλιστές του οργανισμού ,σε περίπτωση που δεν καταβάλονταν τα δεδουλεμένα τους .

»Πληρωθήκαμε κανονικά και τώρα περιμένουμε ,να δούμε τι μέλει γενεσθαι με το μέλλον του οργανισμού » δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΘ Δημήτρης Τσερμενίδης ,τονίζοντας ότι το καυτό θέμα,είναι τι θα γίνει με το μέλλον τουοργανισμού τώρα και μελλοντικά. Πρέπει να δοθεί μόνιμη και οριστική λύση.Είμαστε έτοιμοι για έναν γόνιμο διάλογο με τους αρμοδίους.

Υπενθυμίζεται ότι το συνδικάτο των 2.300 εργαζομένων του ΟΑΣΘ ,είχε εξαγγείλει κινητοποιήσεις ,σε περίπτωση μη καταβολής των δεδουλουμένων τους.Να σημειωθεί ότι το ποσό των 9,7 εκατ. ευρώ που πιστώθηκε στον λογαριασμό του ΟΑΣΘ,αφορά σε οφειλές του ελληνικου δημοσίου προς τον οργανισμό από την διαφορά ΦΠΑ (ο οργανισμός εισέπρατε με 13% και πλήρωνε με 24%).Επίπλεον σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Χρήστο Στεφανίδη,εκκρεμεί ́ενα πόσο που αναμένεται να καταβληθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοβουλία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη,για την ίδρυση νέου κρατικού συγκοινωνιακού φορέα στην Θεσσαλονίκη με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκη Τράπεζα Επενδύσεων. και μειώση της κρατικής δαπάνης από τα 77 στα 27 εκ.,στον οποίο θα περιλαμβάνονται εκτός από τα αστικά λεωφορέια ,η θαλάσσια συγκοινωνία , και το μετρό που αναμένεται μετά το 2020 να τεθεί σε λειτουργία,

Το σχέδιο αυτό ,ανακοινώθηκε από τον κ. Σπίρτζη, σε χθεσινή σύσκεψη ,στα γραφεία της Εγνατίας Οδου Α.Ε.,οπου εκτός από τον πρόεδρο της εταιρείας Λεωνίδα Αντωνούδη μετείχαν 6 δήμαρχοι : Γιάννης Μπουτάρης (προσήλθε στο μέσο της σύσκεψης,καθώς ήταν σε εξέλιξη στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης), Σίμος Δανιηλίδης Συκεών- Νεάπολης, Θεοδόσης Μπακογλίδης Καλαμαριάς, Γίαννης Μαυρομάτης Θερμαϊκου,Θόδωρος Παπαδόπουλος Θέρμης, Διαμάντης Λιάμας Βόλβης. Επίσης συμμετείχαν δυο κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ,ο συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής Ά Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δημητριάδης,και ο συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής Β ́Θεσσαλονίκης Χρήστος Ρώσιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ,οι δημαρχοί απάντησαν στον υπουργό ,ότι για να διαμορφώσουν την οριστική τους στάση ,θα πρέπει να υπάρξει η τελική γραπτή πρόταση της κυβέρνησης ,και να τεθεί προς συζήτηση ,στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΚΔΜ) στην οποία θα μετέχουν όλοι οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης ,η εκτελιστική επιτροπή της ΠΕΚΔΜ . Ο κ.Σπίρτζης απάντησε θετικά στο αίτημα αυτό των δημάρχων ,και υποσχέθηκε ότι η σύσκεψη αυτή θα γίνει πρός το ισως πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, πιθανότατα αρχές του 2017.

Από την πλευρά της ,η διοίκηση του ΟΑΣΘ,με δηλώσεις του προέδρου του οργανισμού Χρήστου Στεφανίδη , τονίζει οτι η σύμβαση που έχει υπογραφεί δεσμεύει το ελληνικό δημόσιο μέχρι το 2022,ενω αναμένει να βρεθεί οριστική λύση σε τριημερή επιτροπή ,για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει το αργότερο στις αρχές της νέας χρονιάς.

Να σημειωθεί πάντως,ότι οποιαδήποτε νέα σύμβαση ,ίδρυσης συγκοινωνιακού φορέα ,σύμφωνα με την νομοθεσία ,προτού τεθεί σε εφαρμογή,θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί με νομοθετική ρύθμιση,σε σχετικό νόμο από την Βουλή.

Θανάσης Μανουσάκης

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*