Η κεντρική εξουσία να δώσει λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων ζητούν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δηλώσεις στην thessaloniki mas.gr του δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνατίου Καϊτετζίδη και το μέλους του δ.σ. του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Θεσσσαλονίκης Βασιλικής Νάκου

 

Στην επικαιρότητα και με σημαντικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες,και με την αναμονή νεώτερων εξελίξεων  βρίσκεται ,το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν κλείσει  η Βουλή με βουλευτική τροπολογία που έγινε  δεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη στο νομοσχέδιο » Χωρικός σχεδιασμός -βιώσιμη ανάπτυξη » δίνεται πλέον η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν στην μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Με τη νέα ρύθμιση  που συμπεριλήφθηκε στο άρθρο 54 του νομοσχεδίου  με την οποία σε αντίθεση με τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου Κουρουμπλή (σ.σ. «κατά παρέκκλιση των άρθρων 72 και 176 του ν. 3852/2010») καταργούνται πλέον  τμήματα των σχετικών άρθρων του Καλλικράτη (72 και 176) που υποχρέωναν τους δήμους να ασκούν ένδικα μέσα, δηλαδή πρακτικά να προσφεύγουν σε ανώτερο βαθμό, ώστε να ακυρώνονται οι δικαστικές αποφάσεις.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για μονιμοποίηση, δηλαδή μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, για χιλιάδες συμβασιούχους που έχουν δικαιωθεί δικαστικά χωρίς την αίρεση νεότερων δικαστικών αποφάσεων.

Μια εβδομάδα πάντως μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στις 30 Δεκεμβρίου  ο δήμαρχος Πυλαίας -Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης είχε προχωρήσει στην απόλυση 65 συμβασιούχων του Δήμου,λόγω  της γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που λαμβάνοντας υπόψη το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 του τότε υπουργού Εσωτερικών και σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ,θεωρούσε ως αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων και ως μη εκτελεστέα τα εντάλματα πληρωμών.

Απόφαση που τελικά δεν εκτελέστηκε αφού  ο κ. Καϊτετζίδης, λίγο πριν την κινητοποίηση στις 31 Δεκεμβρίου  των εργαζομένων τους κάλεσε να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις παράτασης των συμβάσεων τους.

Ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, έλαβε τη σχετική  απόφαση στηριζόμενος στις διατάξεις του νόμου 4429/2016 και στις επανειλημμένες εγκυκλίους του αρμόδιου υπουργού για την υποχρεωτικότητα της τήρησης των σχετικών διατάξεων, στις απόψεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβούλου του Δήμου, αλλά και την πραγματική αδυναμία συγκρότησης των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα των έκτακτων αναγκών καθαριότητας και αποχιονισμού λόγω  και της ορεινότητας του.

Στην κατεύθυνση αυτή  κινούνται  αρμόδιοι υπουργοί  της κυβέρνησης,με πρόσφατη εξέλιξη την συνάντηση την περασμένη Πέμπτη 5 Ιανουαρίου των υπουργών Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη και Περιβάλλοντος Ενέργειας Σωκράτη Φάμελου ,παρουσία του ειδικού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιάννη Αντωνιάδη ,με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και στους Ο..Τ.Α. του νομού Θεσσαλονίκης και στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμάτων (ΦΟΣΔΑ) , όπου ο κ. Βερναρδάκης δεσμεύτηκε ότι μέσα στην εβδομάδα  θα συναντηθεί με την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ,ώστε να λυθεί το θέμα των πληρωμών,θα θέσει θέμα ευθυνών για τους δημάρχους που δεν εφαρμόζουν το νόμο και τις διαπιστωτικές πράξεις ,και επίσης θα φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή για την εφαρμογή του νόμου.

Ειδικότερα ο κ. Φάμελος ,για το θέμα των συμβασιούχων του ΦΟΣΔΑ σε δηλώσεις του,την περασμένη Πέμπτη στο  ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων  «Πρακτορείο 104,9 Fm» ζήτησε από τους δημάρχους  να εναρμονιστούν με το Ν. 44/29 και να προχωρήσουν στην ανανέωση των συμβάσεων καθώς πρόκειται για ειδικότητες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία. «Παρότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά, έχει νομοθετήσει, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκουρλέτης έχει ζητήσει να συνεχιστούν οι συμβάσεις, υπάρχουν φορείς ή δήμοι που δεν τις έχουν ανανεώσει  πρόκειται για 4-5 δήμους σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έκανε ειδική αναφορά στους 72 εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη,αλλά  και στους 55 εργαζόμενους του Δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νόμου Θεσσαλονίκης με δηλώσεις τους στην  Thessaloniki mas.gr ζητούν από την κυβέρνηση ,να προχωρήσει σε άμεσα νομοθετική ρύθμιση του θέματος ,εν όψει μάλιστα και της έναρξης διαδικασίας  αναθεώρησης του Συντάγματος,όπως έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Ιούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  ,να υπάρξει και σχετική πρόβλεψη κατά την συνταγματική αναθεώρηση ,για εξασφάλιση των θέσεων εργασίας που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους Ο.Τ.Α. και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

» Το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται με λεονταρισμούς ,είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση που πρέπει  άμεσα να το  λύσει και λόγω των προβλημάτων εκτέλεσης των ενταλμάτων πληρωμής από το Ελεγκτικό Συνέδριο ,το αίτημα της Αυτοδιοίκησης είναι μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας » ,τόνισε ο δήμαρχος  Πυλαίας -Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης

Ο κ. Καϊτετζίδης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε »νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να λυθεί  άμεσα το θέμα αφού είναι μέσα στις υποχρεώσεις της πολιτείας η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, ενώ για  αρχική του απόφαση να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζομένων του Δήμου ,μέχρι να υπάρξει  η αποσαφήνιση με τον  4429/2016 και τις σχετικές υπουργικές εγκυκλίους και να παραμείνουν τελικά στις θέσεις τους με την ανανέωση των συμβάσεων τους,ο δήμαρχος Πυλαίας -Χορτιάτη,επεσήμανε ότι η απόφαση αυτή είχε παρθεί εξαιτίας του » Ελεγκτικού Συνεδρίου και των διαπιστωτικών του πράξεων,που έθετε ζήτημα νομιμότητας των συμβάσεων αυτών και αντισυνταγματικότητας ».

Στο ίδιο μήκος και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασιλική Νάκου ,που όπως τόνισε  » η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα από αδιάβλητους καθαρούς διαγωνισμούς   να προχωρήσει στην λύση του προβλήματος των θέσεων εργασίας στους Δήμους ».

Για το θέμα των ενστάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων η κ. Νάκου ,επεσήμανε » ότι πρέπει να πάψει να πετάει το μπαλάκι στους δήμους ,και αναλάβει τις ευθύνες  της,και πως δεν πρέπει στο θέμα αυτό να κυριαρχεί ο λαϊκισμός,συμπληρώνοντας πως ΄΄ χρειάζεται ένας καλός και παραγωγικός Δημόσιος τομέας  με μόνιμες θέσεις και όχι συμβάσεις ».

Οι δηλώσεις  του μέλους του δ.σ. του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασιλικής Νάκου βρίσκονται και  στο  youtube στην σελίδα του Thessaloniki mas.gr  και συγκεκριμένα στους συνδέσμους :  https://www.youtube.com/watch?v=bjH4D9R8vj4

  https://www.youtube.com/watch?v=mXl_P8aPB8Y&feature=youtu.be

 

Θανάσης  Μανουσάκης

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*