Τα »Αγρίμια » ενώνουν Κρήτη και Μακεδονία

Γνωριμία και συζήτηση με τον σύλλογο Κρητών Θεσσαλονίκης Τα '' Αγρίμια '' για τα ήθη και έθιμα της Κρήτης εν όψει Πάσχα

 

Επιβεβαιώνονται για μια ακόμη φορά οι άρρηκτοι ιστορικοί,παραδοσιακοί και ιδιαίτερα πολιτιστικοί δεσμοί ,ανάμεσα σε Κρήτη και Μακεδονία,ιδιαίτερα με την Θεσσαλονίκη με την παρουσία σωματείων , όπως ο πολιτιστικός – λαογραφικός σύλλογος » Τα Αγρίμια » ,που εδώ και 33 χρόνια από το 1984 που ιδρύθηκε από πρώτη γενιά Κρητικών της Θεσσαλονίκης ,ενισχύει και σφυρηλατεί αυτούς τους δεσμούς .

Η Thessaloniki mas. gr, βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στα γραφεία του συλλόγου Κρητών Θεσσαλονίκης ,που βρίσκεται στην οδό Λαγκαδά,στην περιοχή των εργατικών κατοικιών  συνομίλησε με την πρόεδρο Ευαγγελία – Γιουμπάκη – Κοκολάκη ,την έφορο χορευτικού  Ελένη Ζαχάκη ,και μέλη του συλλόγου ,γνωρίζοντας από κοντά την πατροπαράδοτη κρητική φιλοξενία.

Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Κρητών Θεσσαλονίκης τα »Αγρίμια » σε δράση .

Μάλιστα την στιγμή της επίσκεψης μας βρίσκονταν σε εξέλιξη μάθημα κρητικού χορού ,που διεξάγεται κάθε Πέμπτη βράδυ ,και αναδεικνύει το μέγεθος της Κρητικής λεβεντίας της παράδοσης και της ανδρείας που χαρακτηρίζει τον υπερήφανο λαό της Μεγαλονήσου.

»’Θέλουμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς ανάμεσα σε Κρήτες και Θεσσαλονικείς, και γενικότερα με τους Μακεδόνες » τονίζει η πρόεδρος του Πολιτιστικού – Λαογραφικού Συλλόγου Κρητών Θεσσαλονίκης » τ΄Αγριμιά » Ευαγγελία – Γιουμπάκη – Κοκολάκη

»’ Θέλουμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς ανάμεσα σε Κρήτες και Θεσσαλονικείς, και γενικότερα με τους Μακεδόνες » τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Θεσσαλονίκης »τα Αγρίμια » Ευαγγελία – Γιουμπάκη – Κοκολάκη,που αναφερόμενη στους σκοπούς του συλλόγου και  στους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δυο περιοχές έκανε από τον Μακεδονικό Αγώνα ,τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο  έως τα νεότερα χρόνια,δεν παρέλειψε να αναφέρει τις συμμετοχές σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που αφορούν την Κρητική παράδοση και φιλοξενία,στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Ιδιαίτερη αναφορά ,έγινε σε από την κυρία   Γιουμπάκη -Κοκολάκη στα ήθη και έθιμα των αγίων ημερών του Πάσχα ,στην μεγαλόνησο με χαρακτηριστικό και γνωστό έθιμο το κάψιμο του Ιούδα,που πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα στα χωριά του νησιού,ως πράξη αποδοκιμασίας στην προδοσία του  Ιησού Χριστού από έναν εκ των μαθητών του τον Ιούδα Ισκαριώτη,που ως γνωστόν πρόδωσε τον δάσκαλο του για 30 αργύρια.

Σε ότι αφορά τον θεσμό των παρελάσεων με την συμμετοχή των σωματείων,ένα θέμα που συζητήθηκε ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου .η πρόεδρος των » Αγριμιών » υποστήριξε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η συμμετοχή των σωματείων στης παρελάσεις, και γενικότερα να διατηρηθούν στις εθνικές επετείους οι μαθητικές παρελάσεις ,πρέπει όμως να προσεχθεί ιδιαίτερα ο βηματισμός από εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές των σωματείων  ,κατά την ώρα των παρελάσεων.

Το έμβλημα του λαογραφικού – πολιτιστικού συλλόγου Κρητών Θεσσαλονίκης Τα » Αγρίμια »

Ικανοποιημένη από την πλευρά της,σε ότι αφορά την συμμετοχή της δ.σ. του πολιτιστικού -λαογραφικού συλλόγου » τα Αγρίμια » δηλώνει και η έφορος χορευτικού Ελένη Ζαγάκη ,που αναφέρθηκε παράλληλα για το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων και όχι μόνο Κρητικής καταγωγής για την εκμάθηση των παραδοσιακών κρητικών χορών .

»Μεγάλο το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων για τους Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς ,αλλά και για την Κρητική κουζίνα ,ιδιαίτερα λίγο πριν της ημέρες του Πάσχα »δηλώνει η΄έφορος χορευτικού τμήματος των »Αγριμιών » Ελένη Ζαγάκη

Η κ. Ζαγάκη τόνισε ιδιαίτερα και τον ενδιαφέρον των πολιτών της Θεσσαλονίκης για την Κρητική κουζίνα , ιδιαίτερα αυτές της  τελευταίες πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα ,όπου και »εξαντλήθηκε η συμμετοχή σε πρόγραμμα εκμάθησης της Κρητικής Κουζίνας ,εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπήρχε για την συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό ».

Να σημειωθεί ότι τα γραφεία του πολιτιστικού -λαογραφικού συλλόγου Κρητών Θεσσαλονίκης τα » Αγρίμια ΄΄βρίσκονται στην οδό Λαγκαδά 31 και λειτουργούν καθημερινές αλλά και Σαββατοκύριακα .Για περισσότερες πληροφορίες  οι  ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται  στο τηλέφωνο :2310265782 στο e-mail : silogostagrimia@gmail.com,καθώς επίσης και στην σελίδα του συλλόγου στο facebook: Λαογραφικός Συλλόγου Κρητών Θεσ/νίκης » Τ’αγρίμια».

Ακολουθούν βίντεο με την συνέντευξη στην Thessaloniki mas. gr της προέδρου του πολιτιστικού -λαογραφικού συλλόγου Θεσσαλονίκης » Τα αγρίμια » Ευαγγελίας Γιουμπάκη -Κοκολάκη ,και της εφόρου χορευτικού Ελένης Ζαγάκη.

Θανάσης Μανουσάκης