Πρόεδρος ΟΑΣΘ: Θέλουμε να αποκαταστήσουμε καινούρια σχέση ανάμεσα στους πολίτες και στον ΟΑΣΘ

Θέλουμε να αποκαταστήσουμε καινούρια σχέση ανάμεσα στους πολίτες και τον Οργανισμό. Οι συνάδελφοι που είναι πάνω στα λεωφορεία, είτε είναι οδηγοί είτε ελεγκτές, είναι φίλοι για το κοινό και αυτό μπορεί να το καταλάβει και το κοινό και να τους βοηθήσει στο έργο τους και εκείνοι να αισθάνονται πιο άνετα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9». 

Με αφορμή συνάντηση που είχε με τους ελεγκτές, ο κ. Παππάς επισήμανε ότι ο ρόλος τους πλέον είναι να γίνουν «σύμβουλοι των επιβατών και όχι αστυνομικοί», υπογράμμισε ότι οι συγκοινωνίες είναι κοινό αγαθό, ενώ απηύθυνε έκκληση και στους επιβάτες ώστε να συνδράμουν προκειμένου να αποκατασταθεί μια σχέση που είχε κλονιστεί. 
Ο κ. Παππάς κατέστησε σαφές ότι δεν θα γίνει αύξηση εισιτηρίου και δεν θα απολυθεί κανείς. «Βεβαίως, υπάρχει μπροστά μας η ανάγκη να φτιάξουμε ένα νέο οργανόγραμμα και φυσικά εφόσον περισσεύει προσωπικό θα το διοχετεύσουμε σε άλλες υπηρεσίες» πρόσθεσε. Δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι πλέον βρίσκονται στον δρόμο 417 λεωφορεία από 240 τον περασμένο Αύγουστο και ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης, ενώ βρίσκεται σε λειτουργία ο οργανισμός, με στόχο την εξυγίανση του. 
«Για μας είναι διπλός ο στόχος: να εξασφαλίσουμε τη διαδικασία μιας διαφανούς διαδικασίας αποτίμησης της περιουσίας του οργανισμού και το δεύτερο σε αυτό το διάστημα να εξασφαλίσουμε και την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες» είπε και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης η φάση του ισολογισμού έναρξης. Έχουν γίνει απογραφές κλπ, είμαστε στην τελευταία φάση του παραλληλισμού των απογραφών λογιστικών και πραγματικών, θα γίνουν και τα τελικά στοιχεία, θα δούμε και το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών και με βάση αυτά θα αρχίσει μια νέα διαδικασία όπου πλέον θα δούμε μεγαλύτερα βάθη στον τομέα της διαχείρισης». Παράλληλα σχολίασε ότι αν βρεθούν ατασθαλίες, θα προχωρήσουν δικαστικές διαδικασίες. 
Εξάλλου ο κ. Παππάς ανέφερε ότι τους δύο τελευταίους μήνες δόθηκαν όλοι οι καθυστερούμενοι μισθοί στους εργαζόμενους και πλέον πληρώνονται κανονικά από αυτόν τον μήνα. Επισήμανε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και το ασυμβίβαστο σε ό,τι αφορά την εργασία σε διαφορετικούς φορείς που συναλλάσσονται μεταξύ τους. Υπενθύμισε ότι για τους μαθητές δεν χρειάζεται πάσο αλλά μπορούν να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία με την ταυτότητά τους. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τα παιδιά που δεν έχουν ακόμη δελτίο ταυτότητας διευκρίνισε ότι δεν χρειάζεται τίποτε. 

*Τη συνέντευξη πήραν ο Κώστας Παπαδάκης και η Σοφία Παπαδοπούλου

Τέρμα στο 1,1 ευρώ στα ακυρωτικά μηχανήματα του ΟΑΣΘ,  βάζει η ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών 

Το ίδιο ποσό θα καταβάλλουν πλέον οι επιβάτες της αστικής συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη, είτε αγοράζουν το εισιτήριό τους μέσα στα οχήματα από τα μηχανήματα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων είτε τα προμηθεύονται προτυπωμένα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και  Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. 
    Με την τροποποίηση της ΚΥΑ, «μπαίνει οριστικό τέλος σε μία? διεθνή πρωτοτυπία που είχε εγκαθιδρύσει ο ιδιωτικός ΟΑΣΘ» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης υποχρεούται πλέον να διαθέτει εισιτήρια αποκλειστικά και μόνο των 50 λεπτών, του ενός ευρώ και των δύο ευρώ από τα μηχανήματα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων που έχει εγκατεστημένα εντός των λεωφορείων, σε επιβάτες που για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εφοδιασμένοι με προτυπωμένο εισιτήριο.
    Επιπλέον, με την ΚΥΑ επαναπροσδιορίζονται οι κοινωνικές ομάδες που δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο. Αυτές είναι: 

*Φοιτητές της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την επίδειξη της ακαδημαϊκής ταυτότητας.
*Μαθητές της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, άνω των 18 ετών, με την επίδειξη του μαθητικού δελτίου του σχολικού έτους. 
*Σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ έως την ηλικία των 22 ετών, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και δελτίου ειδικού εισιτηρίου (πάσο).
*Φοιτητές ? σπουδαστές δημοσίων σχολών αρμοδιότητας υπουργείων Πολιτισμού, Άμυνας, Ναυτιλίας, Εργασίας, Υγείας και Τουρισμού, με την επίδειξη ειδικού εισιτηρίου (πάσο).
*Παιδιά ηλικίας επτά έως 12 ετών.
*Νέοι ηλικίας από 13 έως 18 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.
*Πολύτεκνοι, με την επίδειξη του ισχύοντος βιβλιαρίου πολυτεκνίας.
*Πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών, εκτός των προφανών περιπτώσεων προσδιορισμού της ηλικίας, με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου δημόσιου εγγράφου προσδιορισμού της ηλικίας και της ταυτοπροσωπίας.
*ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, με την επίδειξη της χορηγούμενης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών κάρτας ΑμεΑ, από την οποία προκύπτει η ταυτοπροσωπία του δικαιούχου και το ποσοστό αναπηρίας του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή